Τι να κάνετε, όταν έρθει η ώρα να «βγάλετε την πάνα»
Το παιδάκι σας γνωρίζει λέξεις, που έχουν να κάνουν με τη χρήση της τουαλέτας; Ακολουθεί απλές οδηγίες; Δείχνει ενδιαφέρον για το γιογιό, που έχετε ήδη αγοράσει και εγκαταστήσει στην τουαλέτα; Σας λέει πότε είναι ώρα για «τουαλέτα»; Μπορεί να ανέβει σκαλοπάτια μόνο του; Μάλλον είναι αναπτυξιακά έτοιμο να πετάξει την πάνα. Αν έχετε αγοράσει και τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι ώρα να αρχίσετε την εκπαίδευσή του στη χρήση της τουαλέτας.
Πριν ακόμα προσπαθήσετε να βάλετε το παιδάκι σας στο γιογιό, δοκιμάστε τα παρακάτω, που στόχο έχουν να προετοιμάσουν το παιδί για την όσο το δυνατό πιο ομαλή μετάβασή του από την πάνα στο γιογιό:
Βάλτε στο καθημερινό σας λεξιλόγιο λέξεις που έχουν να κάνουν με τη χρήση της τουαλέτας (γιογιό, τσίσα, κακά, τουαλέτα κ.α). Θυμηθείτε! Αν το παιδάκι σας δεν κατανοεί αυτές τις λέξεις, δεν θα κατανοήσει και αυτό που του ζητάτε να κάνει. Έτσι, κάθε φορά που αλλάζετε πάνα και έχει κάνει μόλις κακά ή τσίσα, πείτε του: «Α! Βλέπω ότι έκανες πολλά τσίσα!». Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι όταν αντιλαμβάνεστε ότι κάνει κακά στην πάνα λέγοντάς του: «Κάνεις κακά!». Με αυτό τον τρόπο θα συνδέσει τις νέες λέξεις, που ακούει με την πράξη που έκανε ή κάνει.
Ζητήστε από το παιδί σας να σας πει, αν έχει βρέξει ή λερώσει την πάνα του. Και πάλι το φέρνετε σε επαφή με τις πράξεις του, αρχίζει να παρατηρεί το σώμα του και μαθαίνει νέες λέξεις αλλά και ολόκληρες φράσεις.
Πάρτε ένα γιογιό και βάλτε το στο μπάνιο. Αφήστε το παιδί σας να έρθει σε επαφή με αυτό. Το πιο πιθανό είναι να ενδιαφερθεί γι’αυτό, γιατί είναι κάτι καινούργιο που μπήκε στο σπίτι αλλά και ελκυστικό (πρέπει να είναι).
Ενθαρρύνετέ το να καθίσει με τα ρούχα πρώτα, αργότερα με την πάνα και αμέσως μετά γυμνούλι. Αν δεν θέλει, μην το πιέσετε. Κάποια στιγμή θα το κάνει.
Αν πιστεύετε ότι τα καταφέρνει με τα παραπάνω και ότι το παιδάκι σας είναι έτοιμο να μάθει πώς να χρησιμοποιεί την τουαλέτα πάρτε μερικές ιδέες για το πώς θα το εκπαιδεύσετε:
Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τη νέα δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη να βρείτε και να αφιερώσετε χρόνο στο παιδί σας για να μπορέσει να τα καταφέρει.
Φορέστε του ρούχα άνετα, ρούχα που να μπορεί και το ίδιο να βγάλει εύκολα και γρήγορα όταν το χρειαστεί. Μην του φοράτε ρουχαλάκια που κουμπώνουν στον καβάλο.
Πείτε στο παιδάκι σας ότι από εδώ και πέρα θα κάνουμε κακά και τσίσα στην τουαλέτα και μάλιστα μέσα στο γιογιό. Εξηγήστε του ότι πρέπει να κάθεται στο γιογιό, για να το καταφέρει αυτό. Καθίστε μαζί του στην τουαλέτα (εσείς στην τουαλέτα κι εκείνο στο γιογιό του). Αν έχει μεγαλύτερο αδελφάκι, βάλτε τα δύο αδελφάκια μαζί στην τουαλέτα. Τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα με την παρατήρηση.
Για να καταλάβει πιο πολύ την διαδικασία, αφού έχει λερώσει την πάνα του, βάλτε το περιεχόμενό της στο γιογιό και πείτε στο παιδάκι σας: «Αυτό πάει εδώ στο γιογιό, όχι πια στην πάνα».
Βάλτε το να καθίσει στο γιογιό αφού έχει ξυπνήσει το πρωί με στεγνή πάνα. Είναι πολύ πιθανό να το χρησιμοποιήσει. Αν όχι, ξαναβάλτε το 45 λεπτά με 1 ώρα αφού έχει πιεί πολλά υγρά. Βάλτε το στο γιογιό για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Αφήστε το να σηκωθεί, όποτε θέλει. Μην ξεχνιέστε! Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει μια νέα ρουτίνα του παιδιού σας. Γι΄αυτό το λόγο είναι ανάγκη να μη «χάνετε» μέρες.
Προσπαθήστε να «πιάσετε» το παιδί σας την ώρα που κάνει κακά. Σίγουρα καταλαβαίνετε πότε κάνει, παρατηρώντας τα σημάδια στη συμπεριφορά και το σώμα του. Ρωτήστε το: «Κάνεις κακά;». Το πιο πιθανό είναι να σας απαντήσει ναι. Ακόμα όμως κι αν δεν σας απαντήσει καταφατικά, ενώ εσείς πιστεύετε πως θα κάνει, ζητήστε του να τρέξετε στην τουαλέτα. Επιπλέον θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει, ότι συνηθίζει να ενεργείται συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα. Ζητήστε από το παιδί σας να καθίσει στο γιογιό εκείνη την ώρα ή απλώς «έχετε το νου σας»!
Βάλτε το παιδάκι σας στο γιογιό 15 με 30 λεπτά μετά από τα γεύματα, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε την τάση του εντέρου να «κινείται» μετά από αυτά.
Πείτε μπράβο στο παιδί σας κάθε φορά που τα καταφέρνει! Χαρείτε μαζί του με όλο σας το σώμα κάνοντας «γιορτή»!
Μην δείχνετε δυσαρέσκεια και μην το μαλώνετε, όταν δεν καταφέρνει να χρησιμοποιήσει το γιογιό ή λερώσει το πάτωμα και μην το μαλώνετε. Καθαρίστε μαζί.
Έχετε υπόψη σας, ότι είναι ανάγκη να γνωρίζουν όλοι όσοι περνούν χρόνο με το παιδάκι σας μόνοι τους το σύστημά σας για την εκπαίδευσή του στη χρήση της τουαλέτας. Είναι ανάγκη δηλαδή να γνωρίζουν ακόμα και τις λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιείτε, για να καταφέρει το παιδί σας να χρησιμοποιεί το γιογιό.
Δώστε χρόνο σε σας και το παιδί σας καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης. Έχετε στο μυαλό σας ότι δεν θα μάθει αμέσως, πώς να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, αλλά και πως εκεί που πιστεύατε, πως όλα πήγαιναν καλά, το παιδάκι σας είχε το πρώτο του ατύχημα. Αντιμετωπίστε το σαν τέτοιο κι όχι σαν καταστροφή. Καθησυχάστε το! Ατυχήματα συμβαίνουν και θα συμβαίνουν σε όλους. Παρηγορήστε το, αν έχει ταραχτεί και πείτε του, ότι μέχρι τώρα τα έχει πάει πολύ καλά και πως είστε σίγουρη ότι θα τα καταφέρει!
Καλή επιτυχία!