Μπαίνει σιγά σιγά η Άνοιξη και πολλές μαμάδες παιδιών, που πλησιάζει ο καιρός να αποχωριστούν την πάνα τους αρχίζουν να σκέφτονται, αν πράγματι ήρθε η ώρα. Είναι η ηλικία 18 έως 24 μηνών η κατάλληλη για να ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε το παιδάκι σας στη χρήση της τουαλέτας; Σκέφτεστε πως το καλοκαίρι εφόσον είναι μια εποχή που έχετε περισσότερο χρόνο και ηρεμία, ίσως είναι πιο κατάλληλο για να ξεκινήσετε μια τέτοια εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο όμως;

Πότε να ξεκινήσω την εκπαίδευση;

Η ηλικία του παιδιού δεν αποτελεί πάντα καλό οδηγό, αν χρειαζόμαστε κατεύθυνση για το χρόνο της έναρξης της εκπαίδευσης του παιδιού μας στη χρήση της τουαλέτας. Αν και συνήθως η εκπαίδευση αυτή ξεκινά στους 18 με 24 μήνες του παιδιού, υπάρχουν σημάδια που μπορείτε να παρατηρήσετε στο παιδί σας, για να καταλάβετε, αν είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα, πέρα από την ίδια την ηλικία του:

> Μπορεί να ακολουθεί απλές οδηγίες.

> Κατανοεί λέξεις που έχουν να κάνουν με τη χρήση της τουαλέτας.

> Μπορεί να ελέγξει τους μύες της πυέλου που σχετίζονται με τον έλεγχο των απεκκρίσεων (μπορεί μόνο του να ανέβει σκαλοπάτια).

> Εκφράζει ρητά πως θέλει να πάει τουαλέτα λέγοντας π.χ «κακά» ή «τσίσα».

> Κρατά την πάνα στεγνή για 2 ώρες.

> Βλέπει το γιογιό, κάθεται σε αυτό και ξανασηκώνεται.

> Αν βάζει και βγάζει ρουχαλάκια μόνο του.

Αν παρατηρείτε τα περισσότερα από τα παραπάνω σημάδια, αλλά η περίοδος που διανύετε είναι στρεσογόνος για εσάς και το παιδί σας (του μαθαίνετε ακόμα να κοιμάται στο κρεβάτι του και όχι στην κούνια, στο δωμάτιό του και όχι στο δικό σας, αν είναι άρρωστο ή είστε εσείς, αν περιμένετε σε λίγο καιρό να γεννήσετε ή μόλις γεννήσατε, αν μετακομίζετε ή μόλις μετακομίσατε κ.α), μην το επιχειρήσετε. Είναι ανάγκη να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας, όταν εσείς και η οικογένειά σας είστε ήρεμοι και έχετε χρόνο. Η διάθεση και ο χρόνος είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας.

Πολλές μαμάδες σκέφτονται, πως η Άνοιξη το Καλοκαίρι είναι μια ιδανική περίοδος, για να «βγάλουν την πάνα», γιατί τότε τα ρούχα των παιδιών είναι λιγότερα, τα χαλιά έχουν αποσυρθεί στις ντουλάπες του σπιτιού κι εκείνες είναι πιο ήρεμες και χαλαρές. Πράγματι, αυτή η περίοδος μπορεί να είναι πιο βοηθητική, όμως σε καμία περίπτωση μην καθυστερήσετε την εκπαίδευση του παιδιού σας, ενώ εκείνο είναι έτοιμο, επειδή είναι χειμώνας και μην βιαστείτε πιέζοντας το να μάθει κάτι δια της βίας, ενώ δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμο.

Πόσο θα διαρκέσει η εκπαίδευση;

Όλη η διαδικασία μπορεί να έχει διάρκεια 3 έως 6 μηνών, αν και κάποια παιδιά μπορεί να χρειαστούν λιγότερο ή περισσότερο χρόνο. Έχει παρατηρηθεί, πως τα κορίτσια μαθαίνουν γρηγορότερα, πώς να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, από τα αγόρια. Επιπλέον, κάποια παιδιά καταφέρνουν να μην βρέχονται και να μην λερώνονται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο, για να ελέγξουν την κύστη τους και το έντερό τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έχω εφοδιαστεί με τα κατάλληλα εργαλεία;

Σκεφτείτε, αν θα αγοράσετε παιδικό γιογιό ή καθισματάκι, που προσαρμόζεται στη δική σας τουαλέτα. Αν επιλέξετε καθισματάκι, φροντίστε να προμηθευτείτε και ένα σκαμνάκι για να έχει το παιδάκι σας εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο καθισματάκι του, όταν το χρειάζεται. Φροντίστε να εξοπλίσετε και τις δύο τουαλέτες του σπιτιού σας (αν έχετε δύο) με γιογιό ή κάθισμα. Ιδανικό θα ήταν να φυλάσετε ένα γιογιό και στο αυτοκίνητό σας σε περίπτωση, που στην περίοδο, που εκπαιδεύετε το παιδί σας κάνετε κάποιο μεγάλο ταξίδι. Σταματήστε για τουαλέτα κάθε 1 με 2 ώρες.
Αγοράστε καινούργια εσώρουχα στο παιδί σας. Επιλέξτε εσώρουχα χρωματιστά ή με στάμπες αγαπημένων ηρώων. Επιλέξτε δηλαδή εσώρουχα που ξέρετε ότι θα αρέσουν τόσο στο παιδί σας, που δεν θα ήθελε να τα λερώσει ή που θα έκανε μεγαλύτερη προσπάθεια να μην λερώσει.

Σκεφτείτε την πιθανότητα να κάνετε τις αγορές αυτές μαζί με το παιδί σας, αφού πρώτα έχετε μιλήσει μαζί του, για το τι θα προσπαθήσετε να καταφέρετε μαζί τους επόμενους μήνες και αφού έχετε κάνει μια έρευνα αγοράς πρώτα. Η δυνατότητα της επιλογής, αλλά και της συμμετοχής είναι ένα πρώτο βήμα για την εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας. Το να επιλέξει τα πράγματα, που του αρέσουν του δίνει μια αίσθηση ελέγχου. Αυτό είναι άλλωστε το οποίο θέλουμε να καταφέρει βγάζοντας την πάνα, να ελέγξει τις σωματικές του ανάγκες, να ελέγξει το σώμα του, θέλουμε να πετύχει τον έλεγχο.

Η εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας είναι ένα σημείο ορόσημο για το παιδί σας. Ναι, είναι μια σημαντική περίοδος για εσάς και το παιδί σας. Ίσως και κρίσιμη. Μπορεί να σας προκαλεί άγχος ή να σας προκαλέσει άγχος. Αργά ή γρήγορα όμως το παιδάκι σας με τη βοήθειά σας θα βγάλει την πάνα μια για πάντα. Γι’αυτό το λόγο δεν θα σας ωφελήσει το άγχος για το αν θα τα καταφέρει ή για το αν θα τα καταφέρετε. Ζήστε με χαρά και κάντε διασκεδαστική και αυτή την περίοδο της ζωής σας μαζί με το παιδί σας.