Πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε το παιδί σας να προσέχει τους αγνώστους. Αν έχετε αρχίσει να του μαθαίνετε, πώς να κυκλοφορεί και μόνο του στο δρόμο, είναι μεγάλη ανάγκη να το εκπαιδεύσετε, για τη δική του ασφάλεια, να αντιμετωπίζει άγνωστους σε εκείνο ανθρώπους στο δρόμο. Ιδιαίτερα τώρα, που μπαίνει η Άνοιξη και όλα τα παιδιά λίγο ή πολύ θα αρχίσουν να βγαίνουν για παιχνίδι και έξω από το σπίτι. Πριν μιλήσετε μαζί τους, πάρτε το χρόνο σας και σκεφτείτε κάποια πράγματα, που ίσως δεν είχατε σκεφτεί.

Προσέξτε τα στερεότυπα! Είναι πολλές οι φορές, που μιλάμε στα παιδιά μας με στερεότυπα. Είναι καιρός όμως να αναρωτηθούμε, αν όσα μας μάθανε, όταν εμείς ήμασταν μικρά παιδιά, αρκούν για τα δικά μας παιδιά, αν αυτά που ξέρουμε από τους δικούς μας γονείς, έχουν πια λειτουργική αξία.

Αν αυτό που θα λέγατε στα παιδιά σας είναι, «μην μιλάς σε αγνώστους!», τι θα γίνει στην περίπτωση που χαθεί ή χρειαστεί για κάποιο λόγο βοήθεια και εφαρμόσει κατά γράμμα την προτροπή σας;

Αν αυτό που θα λέγατε στο παιδί  σας είναι «να προσέχεις τους ανθρώπους που έχουν παράξενη εμφάνιση, λερωμένα ρούχα, βρώμικα χέρια κ.α», τι θα γίνει στην περίπτωση που τα πλησιάσει κάποιος, που σε εμφάνιση θυμίζει εσάς ή κάποιος ιδιαίτερα φροντισμένος άνθρωπος, που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση άνθρωπο, που θέλει να σου κάνει κακό;

Αν αυτό που θα λέγατε στο παιδί σας είναι «να προσέχεις τους αγνώστους, μπορεί να σου κάνουν κακό!», τι θα γίνει αν κάποιος γνώριμος σε εκείνο προσπαθήσει να του κάνει κακό;

Αν για λόγους ευγένειας ή γιατί έτσι είναι το σωστό μαθαίνετε ή και επιβάλλετε στα παιδιά σας να δέχονται αγκαλιές, φιλιά και χάδια από φίλους, συγγενείς ή γνωστούς σας ακόμα κι αν τα ίδια τα παιδιά αντιδρούν και δεν θέλουν, τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος από αυτούς προσπαθήσει να τους κάνει κακό; Πώς περιμένετε να συμπεριφερθεί ένα παιδί, που λόγω της δικής σας παρέμβασης έχει χάσει την ικανότητα της αυθόρμητης έκφρασης ενόχλησης και έχει μάθει να μην αντιδρά άμεσα, όταν γίνεται κάτι που δεν θέλει;

Η φράση «μην μιλάς σε αγνώστους»  είναι ελλιπής. Είναι ανάγκη να πείτε στο παιδί σας, ότι αν δεν μπορεί να βρει κάποιον γνωστό, όταν το χρειάζεται, πρέπει να μιλήσει σε κάποιον άγνωστο. Σε ποιον όμως; Οι γυναίκες και οι γυναίκες και άνδρες που κρατούν από το χέρι παιδιά, είναι μια καλή λύση. Μια άλλη λύση είναι οι άνδρες και γυναίκες με στολή αστυνομικού, που εύκολα μπορεί να εντοπίσει ένα παιδί. Πάντα όμως πρέπει να έχει οδηγό το ένστικτό του, τα συναισθήματά του, όταν πλησιάσει κάποιον άγνωστο για βοήθεια. Αν για οποιοδήποτε λόγο αισθανθεί άσχημα, να μην καθίσει να το σκεφτεί, να φύγει αμέσως.

Εξηγήστε στο παιδί σας, ότι δεν πρέπει να απαντά, να ανταποκρίνεται σε οτιδήποτε του ζητούν ή του δίνουν άνθρωποι στο δρόμο. Άλλωστε αν κάποιος έχει πραγματικά ανάγκη βοήθειας, δεν θα τη ζητούσε ποτέ από ένα παιδί. Αν κάποιος πλησιάσει το παιδί ζητώντας του βοήθεια, πείτε του να φύγει γρήγορα από το σημείο. Το ίδιο ισχύει και αν κάποιος το πλησιάσει, για να του δώσει κάτι.

Η φράση «μην μιλάς σε ανθρώπους με λερωμένα ρούχα» είναι επίσης ελλιπής. Το κριτήριο της εξωτερικής εμφάνισης δεν είναι αξιόπιστο. Συμπληρώστε τη λέγοντας, ότι δεν μπορεί  να εμπιστεύεται περισσότερο έναν καλοντυμένο και φροντισμένο άνθρωπο. Είναι ανάγκη να εμπιστεύεται το ένστικτό του.

Η φράση «να προσέχεις τους αγνώστους, μπορεί να σου κάνουν κακό» χρειάζεται να συμπληρωθεί και να συζητηθεί. Τι θα συμβεί αν κάποιος γνωστός και όχι άγνωστος στο παιδί το πλησιάσει με σκοπό να του κάνει κακό; Μπορεί να πλησιάσει το παιδί κάποιος που του λέτε μαζί καλημέρα κάθε πρωί ή κάποιος που μπαίνει στο σπίτι σας συχνά ως δικός σας φίλος ή και του παιδιού. Τονίστε στο παιδί σας να αντιδράσει άμεσα, φεύγοντας και αναζητώντας βοήθεια, αν αυτός κάνει στο παιδί κάτι που δεν θέλει ή όταν αρχίσει να μην αισθάνεται καλά με την παρουσία αυτού του ανθρώπου.

«Άφησέ την/τον να σε φιλήσει, φίλησέ την/τον κι εσύ!»Ναι, το έκαναν και οι δικοί μας γονείς σε εμάς και δεν μας άρεσε καθόλου. Τώρα το κάνουμε κι εμείς στα δικά μας παιδιά, γιατί δεν θέλουμε να στενοχωρήσουμε το πρόσωπο που πλησιάζει το παιδί  μας ή για να του μάθουμε να είναι ευγενικό. Τα παιδιά μας χρειάζεται να μάθουν, ότι συνήθως όταν συναντούμε κάποιον γνωστό μας, τον χαιρετάμε, κάποιες φορές τον αγκαλιάζουμε ή τον φιλάμε, μιλάμε μαζί του. Φαντάζομαι όμως ότι όλοι μας το κάνουμε επειδή το θέλουμε. Όταν δεν το θέλουμε, δεν το κάνουμε. Γιατί λοιπόν να στερήσουμε στα παιδιά μας αυτό το δικαίωμα, το δικαίωμα να επιλέγουν με ποιον και με ποιον τρόπο θα σχετιστούν; Μην φοβάστε! Τα παιδιά σας θα μάθουν να χαιρετούν και να συνομιλούν. Θα το μάθουν απλά βλέποντάς σας να το κάνετε. Δεν είναι ανάγκη να τους το επιβάλλετε. Δώστε τους την ευκαιρία να το κάνουν αυθόρμητα και αυθεντικά όταν το θελήσουν, όταν τους δημιουργηθεί η ανάγκη. Θα το κάνουν, θα δείτε! Θα το κάνουν σε ανθρώπους που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Θα το κάνουν σε ανθρώπους που αισθάνονται, ότι μπορούν να εμπιστευθούν. Μην καθηλώνετε το φυσικό ένστικτο των παιδιών σας. Είναι ένα σπουδαίο όπλο προστασίας για την υπόλοιπη ζωή τους.

Γιατί όλα αυτά; Για να μάθει το παιδί σας να ακούει και να προστατεύει το σώμα του. Για να ακούει τα προειδοποιητικά σημάδια που του στέλνει. Αυτό θα το καταφέρει, αν δεν του στερήσετε το δικαίωμα να λέει όχι, όταν το θέλει. Μάθετε στο παιδί σας να προστατεύεται, να είναι ασφαλές. Μην το αφήνετε στην τύχη του! Μιλήστε του για το σώμα του και αφήστε το από πολύ μικρό να επιλέγει αν θέλει τη σωματική επαφή με άλλους ανθρώπους ή όχι. Τονίστε του να επιλέγει αυτούς που εμπιστεύεται όχι από την εμφάνιση αλλά με κριτήριο το ένστικτό του και τα συναισθήματά του. Έχοντας οδηγό το συναίσθημα και βοηθό τις δικές σας συμβουλές θα μάθει να προστατεύει τον εαυτό του και να φεύγει μακριά από τους κινδύνους, δίχως να είναι αναγκαία η δική σας παρουσία.