Μπορώ να γίνω καλύτερος γονιός;

Για τους γονείς το μεγάλωμα των παιδιών τους είναι το ομορφότερο πράγμα στον κόσμο. Δεν είναι όμως και το πιο δύσκολο; Δεν αναρωτιέστε συνέχεια αν αυτό που κάνατε ή πρόκειται να κάνετε είναι το σωστό; Δεν αναρωτιέστε συνέχεια, αν μπορείτε να προσφέρετε κάτι καλύτερο στα παιδιά σας; Δεν αναρωτιέστε, αν μπορείτε να γίνετε καλύτεροι γονείς;
Να λοιπόν τι οφείλει να έχει στο μυαλό του ένας καλός γονιός:
1. Πώς θα βοηθήσω να αναπτυχθεί η αυτοεκτίμηση του παιδιού μου; Η αυτοεκτίμηση σε ένα παιδί χτίζεται από τη στιγμή της γέννησης του. Ποιος είναι υπεύθυνος γι’αυτή; Εσείς. Τα λόγια σας σε εκείνο, ο τόνος της φωνής σας, το βλέμμα σας, οι εκφράσεις του προσώπου σας, η προσοχή σας, οι πράξεις σας δηλώνουν τι αισθάνεστε αλλά και τι σκέφτεστε για εκείνο. Αυτό που πιστεύει για τον εαυτό του είναι αυτό που πιστεύετε εσείς για εκείνο. Είστε ο καθρέφτης του.
Επαινέστε το κάθε φορά που καταφέρνει κάτι, όσο μικρό κι αν είναι. Δώστε προσοχή. Πείτε του συχνά «μπράβο, τα κατάφερες». Δείξτε όμως με όλο σας το σώμα, το βλέμμα σας, το πρόσωπό σας, τα χέρια σας, ότι αξίζει αυτό το μπράβο. Τα παιδιά το έχουν ανάγκη.
Προσέξτε τα λόγια σας. Μην κάνετε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά.
2. Να τα «πιάνω» να συμπεριφέρονται καλά. Είναι αλήθεια πως οι άσχημες συμεριφορές μας κάνουν περισσότερο εντύπωση από τις θετικές. Αυτές ίσως και να τις θεωρούμε δεδομένες. Δίνουμε λοιπόν περισσότερη προσοχή στις αρνητικές συμπεριφορές κάποιου, παρά στις θετικές. Έτσι είναι πολλές οι μέρες που περισσότερο επιπλήττουμε τα παιδιά μας παρά τα επαινούμε. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εργοδότη σας, αν έκανε ακριβώς το ίδιο; Τι συναισθήματα θα σας δημιουργούσε και ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα στην συμπεριφορά σας; Σκεφτείτε το.
Να είστε λοιπόν σε επαγρύπνηση στο σπίτι με σκοπό να πιάνετε συστηματικά τις θετικές συμπεριφορές των παιδιών σας, αν θέλετε να ενισχύσετε και αυτά και τις συμπεριφορές τους. Παραδείγματα καλής συμπεριφοράς είναι το να πηγαίνει το παιδί σας το πιάτο του στο νεροχύτη μετά το φαγητό, το στρώσιμο του κρεβατιού του, όταν μαζεύει τα παιχνίδια του, όταν τρώει στο τραπέζι και όχι στον καναπέ κ.α.
3. Να θέτω όρια σταθερά και με συνέπεια. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια για να αισθάνονται ασφάλεια. Αισθάνομαι ασφαλής όταν ξέρω μέχρι που να πάω αλλά και όταν ξέρω ότι οι γονείς μου είναι αυτοί που θα με προστατέψουν αν χρειαστεί, γιατί αυτοί έχουν τη δύναμη στο σπίτι και όχι εγώ. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια για να μάθουν να ελέγχουν τον εαυτό τους, τη συμπεριφορά τους, τα συναισθήματά τους, έχουν ανάγκη τα όρια για να μάθουν να είναι υπεύθυνα. Υπεύθυνος γίνομαι, όταν ξέρω πως μια πράξη έχει συνέπειες θετικές και αρνητικές (ανάλογα την πράξη). Πώς όμως μαθαίνουν τα παιδιά, ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες, που κάποιες φορές μας αρέσουν, άρα συνεχίζουμε να τις κάνουμε και κάποιες φορές δεν μας αρέσουν, άρα είτε σταματάμε είτε συνεχίζουμε κι αναλαμβάνουμε την ευθύνη; Θα μάθουν μόνο αν εσείς σταθερά και με συνέπεια αφήνετε τα παιδιά σας να υποστούν τις συνέπειες. «Έσπασες το βάζο; Θα μαζέψεις τα σπασμένα», «Χάζευες την ώρα που θα έπρεπε να μελετάς, ήρθε η ώρα του ύπνου και μου ζητάς να σου γράψω τις ασκήσεις; Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’αυτό», «Δεν σου αρέσει το φαγητό; Εντάξει μπορείς να μην φας». Θέστε βασικούς και ξεκάθαρους κανόνες, που θα ισχύουν όμως για όλους. Δεν κάνουμε χαρακτηρισμούς, δεν προσπαθούμε να πληγώσουμε κάποιον, δεν μιλάμε άσχημα, δεν χτυπάμε, δεν βλέπουμε τηλεόραση πριν τελειώσουμε το διάβασμα.
Αναζητήστε στο επόμενο άρθρο τι άλλο χρειάζεται να έχετε υπόψη σας για να μεγαλώσετε παιδιά χαρούμενα και υγιή.