Ηρεμία, χαλάρωση, χαμόγελο. Τρεις λέξεις που σίγουρα δεν χαρακτηρίζουν τα πρωινά των περισσότερων γονιών που προσπαθούν να ετοιμάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα νευριασμένα ή κοιμισμένα ακόμα παιδιά τους πριν έρθει το σχολικό και αρχίσει να κορνάρει γιατί και πάλι έχετε αργήσει. Τι να κάνετε; Δεν υπάρχει λόγος για εκνευρισμό, μόνο για λίγη ομαδική δουλειά.

Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε από το προηγούμενο βράδυ ώστε να διαθέσετε χρόνο το πρωί για ένα ήρεμο ξύπνημα δίχως τρέξιμο.Αν παίρνει κολατσιό για το σχολείο, μήπως να του δίνετε κάτι που μπορεί να προετοιμάζεται από το προηγούμενο βράδυ; Είναι προτιμότερο από το να τρέχετε νυσταγμένη το επόμενο πρωί.

Μοιράστε αρμοδιότητες. Η ευθύνη για την προετοιμασία της τσάντας δεν είναι πια δική σας αλλά του παιδιού σας. Χρειάζεται να ξέρει πως αυτή είναι η τελευταία δουλειά που πρέπει να κάνει πριν πέσει για ύπνο μαζί με την επιλογή ρούχων που θα κάνετε «μαζί». Τι σημαίνει το «μαζί»; Επιλέξτε πρώτα εσείς δύο ή τρια σετ ρούχων, παρουσιάστε τα και δώστε του την ελευθερία της επιλογής. Η αίσθηση ότι έχει αποφασίσει μόνο του έχει πολλαπλά οφέλη για εκείνο και για εσάς. Με αυτό τον τρόπο, γλιτώνετε άλλη μια δουλειά που είχατε για την επομένη, αλλά και πιθανή γκρίνια για «λανθασμένη» επιλογή ρούχων. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα θυμωμένο παιδί που προσπαθεί να σας πείσει με τις φωνές και τα κλάματά του να φορέσει κάτι που είναι στα άπλυτα…

Η ώρα του βραδινού ύπνου χρειάζεται να γίνει κανόνας οικογενειακός. Τέρμα πια τα ξενύχτια! Αποφασίστε πότε χρειάζεται να πηγαίνουν  τα παιδιά σας για ύπνο, ανακοινώστε το και εφαρμόστε το. Θα σας μένει προσωπικός χρόνος για χαλάρωση το βράδυ δίχως τα παιδιά και εκείνα θα ξυπνούν με μεγαλύτερη ευκολία το πρωί. Μην ξεχνάτε! Η νύστα φέρνει εκνευρισμό!

Βάλτε το ξυπνητήρι σας 10 λεπτά νωρίτερα μέχρι να μπορέσετε να εφαρμόσετε με επιτυχία την καινούργια πρωινή σας ρουτίνα. Παρατηρήστε τη και αλλάξτε πράγματα που δεν πήγαν καλά, αφού πρώτα τους δώσετε χρόνο. Αφού η ρουτίνα γίνει παιχνιδάκι για σας και όλα κυλάνε ρολόι μπορείτε να αλλάξετε το ξυπνητήρι να χτυπάει 10 λεπτά αργότερα.

Με τις παραπάνω αλλαγές θα έχετε επιτέλους χρόνο για πρωινό γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Έτσι έχετε κερδίσει ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας αλλά και την ηρεμία της οικογένειά σας. Μήπως είναι ώρα να χαμογελάσετε;